Björketorps Gård

Om gården

Kanske skulle man hellre kalla det Björketorp Slott, för pampigare boningshus är det få bönder som kan skryta med. Gården har faktiskt nominerats till LRF:s pris för Sveriges bästa gårdsmiljö. Den stora framgången kom 2011 då gården fick det mycket hedersamma priset "Sveriges Bästa Arbetsmiljö".

1909 köptes gården av nuvarande ägaren Per Brunbergs farfar Fredrik. 1945 efter kriget tog Pers pappa Gunnar över, och 40 år senare var det dags för Per att ta över gården. 

1998 hände sen det som inte får hända. En katastrofal brand ödelade stora delar av gården. Men ödets nyck gjorde att boningshuset, liksom nästan alla djur gick att rädda. Idag är de nedbrända byggnaderna uppbyggda och på gården råder full aktivitet. 

Ekologisk mjölkproduktion, skog och glassproduktion är huvudsysslorna men mycket tid går också till familjens stora hästintresse. Framförallt handlar det om amerikanska quarterhästar, den ras som användes av "vilda västerns" cowboys. Och även på Björketorp händer det att man tar hästarna när man ska ut och se till korna i hagen.

Varje år står gården också som värd för ett stort antal besök. Här passerar också 30-50 PRAO-elever om året, liksom praktikanter från lantbruksgymnasier och universitet från hela världen samt en del ungdomar som haft en lite svårare start på livet.

 

Fakta om gården

Antal ha: 700
Här jobbar: 3-5 personer
Djur: 150 kor, 150 kvigor , 10 hästar, 6 hundar, 4 katter, kräftor
Produkter: Mjölk, kött, spannmål, skog, kräftor.Vi hyr ut maskiner och stugor och tillverkar glass utav gårdens ekologiska mjölk.
Ekologisk: sedan 1998
Besök? Jajamän
Praktikanter? Oh, ja från hela världen

Välkomna till Björketorps Gård och se en levande gård och riktiga bönder. Träffa våra kor och hästar och naturligtvis alla vi som jobbar här. Vår egna glass står så klart i centrum, producerad av mjölk från gårdens ekologiska kor, KRAV sedan 1998, grannens ägg, honung från bikupor som slungats på gården och ekologisk grädde från Skånemejeriet, vårt mejeri.

Med bara äkta ingredienser och inga tillsatser så servar vi dig med glädje någon av de sorter som vi har varje dag i veckan.